Kyndelmisse, klik her for tekst

Kyndelmisse, klik her for tekst

Kyndelmisse, klik her for tekst

# Nyhed

Kyndelmisse, klik her for tekst

2. februar er det KYNDELMISSE – KJØRMES KNUD

Kyndelmisse, som kirkeligt set kaldes for Mariæ renselsesdag, markerer, at der er gået 40 dage siden jul. Det er en mindefest for Jesusbarnets fremstilling i templet 40 dage efter hans fødsel.

Ordet kyndelmisse kommer fra latin: Kyndelmisse er sammensat af kyndel, et oldnordisk ord afledt af det latinske ord candela, der betyder lys, og misse, en fordanskning af det latinske ord missa for messe til kømesse og til sidst kjørmes. Kyndelmisse betyder altså ordret ‘gudstjeneste for lys’.

Vi møder det fx i højskolesangbogens ’Sneflokke kommer vrimlende’ i vers 3: ”og nu kom Kjørmes-knud”.

Vendingen ’kyndelmissen slår sin knude’, finder vi i en af andre meget brugte vintersange: ”Det er hvidt herude, kyndelmisse slår sin knude”.

At vinteren slår sin knude betyder, at det er midvinter og dermed et vendepunkt. Frosten slår også sin kolde vinterknude.

Vinteren vil snart aftage, og forår og sommer vil tage over. Der er håb forude, så vi har noget lysere og varmere at se frem til.

I mens vi venter på lysere tider, så kan vi tænde lys, lytte eller synge med på de skønne vintersange og evt. bage nogle pandekager. - For i 1700 tallet blev kyndelmisse fejret med Kjørmesgilder, hvor der bl.a. blev serveret pandekager.

GLÆDELIG KYNDELMISSE

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed